EBRD ponudila novac crnogorskim bankama

Bez autora
Dec 01 2011

Evropska banka za obnovu i razvoj dodatno će kreditnim linijama pomoći crnogorske banke, kazao je novi šef kancelarije za Crnu Goru, Đulio Moreno na pres konferenciji u Podgorici zajedno sa guvernerom Radojem Žugićem i predsjednikom Udruženja banaka Crne Gore Esadom Zaimovićem Moreno je pozvao sve banke u Crnoj Gori da projekte kandiduju kod EBRD. Sigurno je da će svaki kvalitetan projekat proći. Nema ograničenja u iznosu novca koji će biti uspmjeren i jedino je bitan kvalitet. U sadašnjem trenutku Evropa i svijet suočavaju se sa teškom finansijskom situacijom. Kriza će se završiti pozitivnim promjenama i euro će iz svega izaći jači. Crnogorska Vlada posvećena je tome da ima dobru ekonomiju i samim tim EBRD je spremna da investira u bankarski sektor koji je jak, efikasan i stabilan.

EBRD ponudila novac crnogorskim bankamaEvropska banka za obnovu i razvoj dodatno će kreditnim linijama pomoći crnogorske banke, kazao je novi šef kancelarije za Crnu Goru, Đulio Moreno na pres konferenciji u Podgorici zajedno sa guvernerom Radojem Žugićem i predsjednikom Udruženja banaka Crne Gore Esadom Zaimovićem

Moreno je pozvao sve banke u Crnoj Gori da projekte kandiduju kod EBRD.

Siguran sam da će svaki kvalitetan projekat proći. On je najavio da nema ograničenja u iznosu novca koji će biti uspmjeren i da je jedino bitan kvalitet.

Moreno je kazao da se u sadašnjem trenutku Evropa i svijet suočavaju sa teškom finansijskom situacijom.

On smatra da će kriza završiti pozitivnim promjenama i da će euro iz svega izaći jači

Moreno je poručio javnosti da može da bude sigurna što se tiče ulaganja novca u komercijalne banke, jer je on tamo siguran.

- Crnogorska Vlada posvećena je tome da ima dobru ekonomiju i samim tim EBRD je spremna da investira u bankarski sektor koji je jak, efikasan i stabilan – ocijenio je Moreno.

I predsjeednik Udruženja banaka Zaimović uputio je poziv privrednicima za kandidovanje projekata.

- Pozivan privrednike da prijave projekte kod bilo koje banke jer svaka ima saradnju sa EBRD- kazao je Zaimović i ovcijenio da to uliva dodatno ohrabrenje.

On je podsjetio da je Udruženje banaka proteklog mjeseca poslalo pismo svim finansijskim instituvcijama u Evropi za zahtjevom za odobravanje kreditnih linija za naredni period.

- EBRD je pismom prva odgovorila protekle sedmice i pokazala spremnost da dodatno podrži bankarski sektor Crne Gore kreditnim linijama za mala i srednja preduzeća.Siguran sam da će svaki kvalitetan projekat proći.Uslovi koje bude odobravao EBRD biće povoljniji od onih koje budu dobijali na crnogorskom tržištu a koji se ogledaju u visokim kamatama. To će biti doprinos da snizimo kamatne stope – saopštio je Zaimović.

Guverner je ocijenio da je EBRD naveći finansijski investitor u regionu.

- U Crnoj Gori podržala je 29 projekata oko 501 milion eura. Posebno značajna podrška EBRD-a Fondu za zaštitu depozita bila je odobravanjem kredita od 30 miliona eura, na sedam godina po izuzetno povoljnim kamatnim stopama, saopštio je Žugić I dodao da su EBRD i CBCG dogovorili četiri pravca saradnje, među kojima je podrška bankarskom sektoru, zatim nastavak saradnje sa Fondom za zaštitu depozita i tehnička pomoć.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik